Enes Bakır

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 164-165-166-167-168-169-170-171-172. Sayfa Cevapları – ÖZGÜN Yayıncılık

Bu konu Enes Bakır tarafından 5 ay önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Enes Bakır
Enes Bakır
Uzman Yazar
Üyelik Zamanı: 9 ay önce
Konu Sayısı: 172
Yanıt Sayısı: 0
22 Şubat 2020, 8:02

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ÖZGÜN Yayıncılık Sayfa 164-165-166-167-168-169-170-171-172. Cevapları | Anadolu Davulu

Konu içerisinde yer alan mavi renkli orta başlıklar sayfaları göstermektedir. Kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar ise soruların cevaplarını gösterir.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 167 Cevapları ÖZGÜN Yayıncılık

1. ETKİNLİK: a. Metinde geçen aşağıdaki sözcükleri, anlamlarıyla eşleştiriniz. Eşleştiremediğiniz sözcüğün anlamını sözlükten bulup noktalı kutucuğa yazınız.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 167 Cevapları ÖZGÜN Yayıncılık

b. Bu sözcüklerden beşini, birer cümlede kullanınız.

  • Sen aralarındaki en civan kişisin.
  • Artık o alet gem gibi eskide kaldı.
  • Gürz çok ağır bir silahtır.
  • Herkes cümbüş için gelmiş.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları ÖZGÜN Yayıncılık

2. ETKİNLİK: Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Anadolu’da bayramların, düğünlerin tadı nasıl çıkarmış?
Cevap: Düğünlerin tadı davul ile çıkarmış. Davul olmadan düğünler eğlenceli olmazmış.


2. Davul, Anadolu kültüründe niçin önemliymiş?
Cevap: Davulun önemli olmasının nedeni Anadolu’nun sesinin davul olmasıdır.


3. Türkler savaş meydanlarında hangi amaçla davul çaldırırmış?
Cevap: Davulun sesi heyecanlandırır ve coşku verir. Bu amaçla davul çalınır.


4. Anadolu’da “ramazan davulu” geleneği nasıl ortaya çıkmış?
Cevap: Sahur zamanı kalkmak için ne yapsak diye düşünürken en iyi çözümü davul ile bulmuşlardır.


5. “Davulun sesi uzaktan hoş gelir.” atasözü ne anlama gelirmiş?
Cevap: Bir yerde olan bir olay farklılaştırılarak başka yerde anlatılırsa daha güzel gelebilir.


6. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde neden davul çalınırmış?
Cevap: Davul sesi geldikçe güreşçilere güç gelirmiş.


7. Anadolu’nun tarihi boyunca davul hangi etkinliklerde kullanılmış?
Cevap:Savaş alanlarında, Ramazan aylarında, bayramlarda ve düğünlerde kullanılmıştır.


3. ETKİNLİK: a. Aşağıdaki metinleri okuyunuz. “Anadolu Davulu” metninin anlatım biçimine benzeyen metnin kutucuğunu işaretleyiniz.
Cevap: 1. metin


b. “Anadolu Davulu” metni ile işaretlediğiniz metinde hangi anlatım biçimi kullanılmıştır? Nedeniyle birlikte aşağıya yazınız.
Cevap: Yazar metinde bilgilendirici cümleler kullandığı için açıklayıcı anlatım biçimi kullanılmıştır.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 169 Cevapları ÖZGÜN Yayıncılık

4. ETKİNLİK: Metinde geçen aşağıdaki cümlelerde hangi düşünceyi geliştirme yollarının kullanıldığını örnekteki gibi belirtiniz.

  • Belirtilen günde kızın penceresi önünde, şıvgın gibi yiğitler toplanmış, her yiğit hünerini göstermeye başlamış. : Benzetme
  • Kimi elli okkalık gürzleri havaya uçurmuş, kimi at üzerinde en zor hareketleri yapmış ama kız oralı bile olmamış, başını çevirip bakmamış.: Karşılaştırma
  • Anadolu davul sesinde kendi sesini bulur. “Uykusuz düş, davulsuz cümbüş olmaz.” demiş atalarımız.: Alıntı yapma
  • Tok bir sesle uyandırmak, uyandıktan sonra da eğlendirmek daha uygun demişler ve davulcuya bu görevi vermişler.: Karşılaştırma

5. ETKİNLİK: Metinde geçen aşağıdaki cümlelerde hangi söz sanatı kullanılmıştır? Nedeniyle birlikte aşağıya yazınız.
Cevap : Metinde çok abartılı cümleler kullanıldığı için abartılı anlam kullanılmıştır. 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 170 Cevapları ÖZGÜN Yayıncılık

6. ETKİNLİK: Aşağıdaki cümlelerden öznel olanların başına “Ö”, nesnel olanların başına “N” yazınız.

  • (Ö) Davul güm güm vurmadıkça bayramın seyranın tadı mı olur?
  • (Ö) Türkler, savaş alanlarında davulun büyüğü olan kös çaldırır.
  • (N) Davulun sesi insanı yerinden oynatır, yüreğini hoplatır.
  • (N) Köy düğünlerinde davul, gelin alayının önünde gider.
  • (N) Anadolu’da ramazan davulu geleneği vardır.
  • (Ö) Anadolu davul sesinde kendi sesini bulur.

7. ETKİNLİK: Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili birleşik fiillerin yazımını inceleyiniz. Yazımı yanlış olanların doğrusunu altlarına yazınız.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 170 Cevapları ÖZGÜN Yayıncılık

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları ÖZGÜN Yayıncılık

8. ETKİNLİK: Aşağıdaki cümleleri inceleyip bu cümlelere göre soruları yanıtlayınız.

1. Hangi cümledeki/cümlelerdeki altı çizili sözcük/sözcük grubu, miktar anlamı katmıştır?
Cevap: İnsanlar düğünlerde çok eğlenir.


2. Hangi cümledeki/cümlelerdeki altı çizili sözcük/sözcük grubu, fiilin nasıl yapıldığını belirtmiştir?
Cevap: ” ‘Hem ağlarım hem giderim.’ diyerek sevincini gözyaşıyla anlatır. ” , ” Düğünlerde davul hızlı hızlı çalınırdı. ”


3. Hangi cümledeki/cümlelerdeki altı çizili sözcük/sözcük grubu, zaman anlamı katmıştır?
Cevap: ” Az sonra fidan boylu, civan bir delikanlı meydana girmiş. ” , ” Akşama doğru uzaklardan bir davul sesi duyulmuş. ”


4. Hangi cümledeki/cümlelerdeki altı çizili sözcük/sözcük grubu, fiili soru bakımından belirtmiştir?
Cevap: ” Bir insanı tatlı uykusundan nasıl uyandırırız? ” 


5. Hangi cümledeki/cümlelerdeki altı çizili sözcük/sözcük grubu, fiili yer-yön bakımından belirtmiştir?
Cevap: Kız, konağından dışarı çıkmazmış.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları ÖZGÜN Yayıncılık

9. ETKİNLİK: Aşağıdaki cümleleri durum, zaman, miktar, yer-yön ve soru anlamı belirten sözcüklerden uygun olanı yazarak tamamlayınız.

  • Memleketinden gelen ürünleri buzdolabına güzelce yerleştirdi.
  • Arkadaşlarım bugün bize gelecekler.
  • Kek harcına biraz şeker eklemelisin.
  • Sinemaya giderken niçin bana haber vermediniz?
  • Minik kız, annesinin peşinden ağlayarak yürüyordu.
  • Kedi, açık kapıdan içeri girdi.
  • Sen okula git, ben sonra geleceğim.
  • Alt kattaki boş kutuları yukarı taşıyalım.

10. ETKİNLİK: Defterinize görsellerdeki geleneksel müzik aletlerimizden birini tanıtan bir yazı yazınız. Yazınızın giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde yazacaklarınızı belirleyeceğiniz bir taslak oluşturmayı unutmayınız.
Cevap: 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları ÖZGÜN Yayıncılık

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 4 Kayıtlı Üye
  • 272 Konu
  • 97 Cevap
  • Son Üye: Ahmet
Kitap Cevapları