6. Sınıf Matematik

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 121-122-123. Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 121-122-123. Cevapları MEB Yayınları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencileri için en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Birimli ve Birimsiz Oran konusunun bulunduğu 6. sınıf matematik ders kitabı sayfa 121-122-123 cevapları konusunu paylaştık. Birimli ve Birimsiz Oran konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 121-122-123. Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları 121-122-123. Sayfa MEB Yayınları Birimli ve Birimsiz Oran


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 121 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Çoklukların sahip oldukları birimlerin önemini düşününüz ve açıklayınız. Örneğin 100 km/5 km oranı ile 100 km/5 sa. oranı arasında fark var mıdır?
Cevap:  Örneğin soruda 100 km /5 km oranı verilmiştir. 100 km’lik bir yolun 5 km’lik yoldan ne kadar büyük olduğunu bulabiliriz. Bu değerler saat olarak verildiğinde ise yani 100 km/5 saat buda her 5 saatte 100 km yol gidildiğini belirtmiştir. Bu da iki çokluk arasında bir ilişki kurulmasına sağlar.


Sıra Sizde – 1 

2 saatte 72 km yol alan bir aracın gittiği yolun geçen süreye oranının kaç m/sn. olacağını bulunuz.
Cevap:

72/2 = 36 m/sn


Sıra Sizde – 2

36 km/sa = ∟ m/sn. Yukarıdaki eşitliğe göre ∟ yerine gelebilecek sayıyı bulunuz.
Cevap:

1 km = 1000 m
36 x 1000 = 36 000
36 km/sn = 36 000 m/sn olur.


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 122 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Sıra Sizde – 3

Hızı 30 m/sn. olan bir aracın hızının km/sa. cinsinden eşitini bulunuz.
Cevap:

30/1000 = 0,03 km/saat


Sıra Sizde – 4

Bir güvercinin 1 saniyedeki hızı 25 metredir. Güvercinin kilometre cinsinden aldığı yolun saat cinsinden geçen süreye oranı nedir?
Cevap:

25 x 3600 = 9000 m/sn
9 km/saat


Sıra Sizde – 5

Aşağıda verilen oranlardan birimli olanların başındaki kutucuğu işaretleyiniz.
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 122 Sayfa Cevapları MEB Yayınları


Sıra Sizde – 6

Aşağıda verilen oranlardan birimsiz olanların başındaki kutucuğu işaretleyiniz.
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 122 Sayfa Cevapları MEB Yayınları


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 123 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

1. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru ifadeleri yazınız.
Cevap:

• Farklı birimlerle ifade edilen iki çokluğun oranına birimli oran denir.
• Aynı birimlerle ifade edilen iki çokluğun oranına birimsiz oran denir.
• Bir araç 2 saatte 110 km yol alıyorsa 55 aracın aldığı yolun zamana oranıdır.


2. Bir araç 6 saatte 400 km yol gidiyor. Aracın gittiği yolun geçen süreye oranını m/sn. birimi ile bulunuz.
Cevap:

6 saat = 21600 sn.
400 km = 400 000 m
400 000/21600 = 4000/216 m/sn.


3. Cansu’nun boyu 1,5 metre, kütlesi ise 45 kilogramdır. Cansu’nun santimetre cinsinden boyunun gram cinsinden kütlesine oranını bulunuz.
Cevap:

1,5 m = 150 cm
45 kg = 45 000 gr.
150/45000 = 1/300 cm/gr.


4. Aşağıdaki ifadeler doğru ise başındaki kutucuğa “D”, yanlış ise “Y” yazınız
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 123 Sayfa Cevapları MEB Yayınları


5. Bir tekstil makinesinde 6 saatte 3000 gömlek üretilmektedir. Buna göre geçen sürenin üretilen gömlek sayısına oranı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: c) 1/500 saat/ gömlek

3000/6 = 500
Her saat 500 olduğu için 1/500


6. Δ/7 kg
Yukarıdaki ifadenin birimli oran olabilmesi için Δ yerine aşağıdaki ifadelerden hangisi gelemez?

Cevap: C) 5kg


7. Bir araç 9 saniyede 300 m yol almaktadır. Bu aracın aldığı yolun zamana oranı km/sa birimi ile kaçtır?
Cevap: A) 120 km/sa

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 123 Sayfa Cevapları MEB Yayınları


8. I. Okunan sayfa sayısının geçen süreye oranı
II. Bir sinemadaki erkek seyircilerin bayan seyircilere oranı
III. Bir öğrencinin kütlesinin boyuna oranı
Yukarıda verilen oranlardan hangileri birimsizdir?

Cevap:  A) Yalnız II.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu