5. Sınıf Türkçe

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 188-189-190. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

5.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 188-189-190. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 6. Tema Değerlendirme Soruları Cevapları konusunun bulunduğu ve içerisinde 5. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 188-189-190 cevapları konusunu paylaştık. 6. Tema Değerlendirme Soruları ile ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 188-189-190. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 188-189-190. Cevapları 6. Tema Değerlendirme Soruları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188 Anıttepe Yayıncılık

A. 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. soruları yukarıdaki paragrafa göre cevaplayınız.


1. Sağlık size hangi kelimeleri çağrıştırıyor?
Cevap: Mutlu, huzurlu, dinç ve pozitif olmayı çağrıştırıyor.


2. Sağlıklı olmak demek sadece bedenimizin mi sağlıklı olmasıdır? Açıklayınız.
Cevap: Sadece bedenimizin sağlıklı olması değil, ruhen ve sosyal yönden de sağlıklı olmak demektir.


3. Yazara göre sağlıklı kişilerde hangi özellikler vardır?
Cevap: Yazara göre sağlıklı kişiler;  iyimser, keyifli, insanlarla uyumludur ve yaşamdan zevk alırlar.


4. Sağlıklı insan gerçekten yaratıcı olur mu?
Cevap: Evet yaratıcı olur. Çünkü sosyal, ruhsal ve bedensel olarak pozitif ve üretmeye açıktır.


5. Siz, sağlıklı olmak için neler yapıyorsunuz?
Cevap: Ben sağlıklı olmak için spor yapıyorum, abur cuburları olabildiğince az tüketiyorum, çok su içiyorum, sağlıklı ve dengeli besleniyorum.


6. “Sağlık” kelimesini metindeki anlamıyla bir cümlede kullanınız.
Cevap: O ruhsal, bedensel ve sosyal anlamda çok sağlıklı.


B. Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları doldurunuz.
Cevap:

• “Bir hafta sonra İstanbul’a veda edeceğim.” cümlesinde “edeceğim” kelimesi ünsüz yumuşamasına uğramıştır.

• “Sınıf panosunda, yazdığımız şiirleri sergiliyoruz.” cümlesindeki “sergiliyoruz” kelimesinde ünlü daralması vardır.

• “Bir zamanlar ekmeğimizi bölüşürdük.” cümlesinde ses olaylarından ünsüz yumuşaması vardır.

• “Bahçedeki gülleri martta buduyoruz.” cümlesindeki “buduyoruz” kelimesinde ünlü daralması olmuştur.

• “Onlar; o akşam komşumuzun hasta olan oğlunu ziyaret etmek için gittiler.” cümlesinde noktalama yanlışına sebep olan noktalama işareti noktalı virgüldür.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189 Anıttepe Yayıncılık

C. Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.


1. Aşağıdaki cümlelerde verilen bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
Cevap:

(D) “Memleketimi ne çok özledim.” cümlesi duygu bildirir.

(D) “Yıllar sonra kavuşmuştuk ama çok uzun vakit geçiremedik.” cümlesinde altı çizili kelime cümlenin anlam bütünlüğüne uygun kullanılmıştır.

(Y) “Dağlar dile gelip konuştu.” cümlesinde ünsüz yumuşaması vardır.

(D) “Ufuk, o gün erkenden uyandı, odasının penceresinden köyünün yaylalarına baktı. Güneş çoktan doğmuş, hava ısınmaya başlamıştı.” cümlesi bir olay yazısından alınmıştır.


2. Aşağıdaki yay ayraç işaretinin yanlış kullanıldığı cümlenin başına “X” koyunuz.
Cevap:

( ) Şair (1340 – 1380) şiirlerinde insan sevgisi, yurt özlemi gibi konuları dile getirmiştir.

(X) Önce (öğrencim) diyen öğretmenleri olmalı milletlerin.

( ) (Hacivat gazel okuyarak içeri girer.)
Hacivat: Yâr bana bir eğlence medet!

( ) Moliere (Molyer) adını duyunca “Cimri” gelir aklıma.


Ç. 1, 2 ve 3. soruları paragrafa göre cevaplayınız.


1. Paragrafın ana fikri aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Uyku temel ihtiyaçtır. 


2. Paragrafta aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?
Cevap: D) Uykuya en çok ihtiyacı olan yaş grubu hangisidir? 


3. Paragraf için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Cevap: A) Olay yazısından alınmıştır. 


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190 Anıttepe Yayıncılık


4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “büyümek” kelimesi “Çocuklar uyudukça büyür.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?
Cevap: C) Kardeşim biraz daha büyüdü. 


5. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kişisel görüş bildirir?
Cevap: D) Son dönemin en güzel romanlarından birini yazmış. 


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “el” kelimesi deyim içinde kullanılmamıştır?
Cevap: C) Çocuk elini kapıya sıkıştırmış. 


7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışı vardır?
Cevap: D) Çürük meyveleri hangi kasaya doldurdu bilmiyorum? 


8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması vardır?
Cevap: C) Onun bizimle geleceğini sanmıyorum. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu