5. Sınıf Türkçe

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 132-133-134. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

5.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 132-133-134. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 4. Tema Değerlendirme Çalışmaları konusunun da bulunduğu 5. sınıf türkçe ders kitabı 132-133-134 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 132-133-134. Cevapları 4.Tema Değerlendirme Çalışmaları


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 Anıttepe Yayıncılık

A. 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. soruları yukarıdaki paragrafa göre cevaplayınız.

1. Paragrafa göre Anadolu’daki konukseverlik ne ile başlar?
Cevap: Paragrafa göre Anadolu’daki   konukseverlik kahve ile başlar.

2. Yazara göre acı bir kahveyi paylaşmak neyin ifadesidir?
Cevap:  Yazara göre acı bir kahveyi paylaşmak yıllarca sürecek bir dostluğa işarettir.

3. “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var.” sözünden ne anlıyorsunuz? 
Cevap: Türk kültüründe kahvenin önemli bir yere sahip olduğunu , kahve eşliğinde yapılan sohbetlerin  yıllarca hatırının olacağını anlıyorum.

4. “Dillere destan” sözünü açıklayınız.
Cevap: Dillerden dillere dolaşmak anlamındadır.

5. Paragrafın konusu nedir?
Cevap: Paragrafın konusu Anadolu’da kahve kültürü.

6. Paragrafın ana fikrini yazınız.
Cevap: Paragrafın ana fikri kahvenin kırk yıl  hatırının olduğu.


B. Aşağıdaki cümlelerde ifade edilenler doğru ise ”D”, yanlış ise “Y” yazınız.
Cevap:

(D) “Gider oldum kömür gözlüm, elveda.” cümlesinde benzetme vardır.

(Y) “Sakla samanı, gelir zamanı.” cümlesinde koşul anlamı vardır.

(Y) “Bu çocuk tilki gibi kurnazdır.” cümlesinde çocuk, kurnaza benzetilmiştir.

(D) “Okulun duvarlarına da resim çizmişsiniz.” cümlesindeki “duvarlarına” kelimesinde yapım eki yoktur.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 Anıttepe Yayıncılık

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri doldurunuz.

• “Yazar, hikâyesinde gurbetteki bir çocuğun yaşam mücadelesini anlatıyor.” cümlesi __nesnel__ anlatımdır.

• “Eser, okuyan herkesi saran, kolay anlaşılan cümlelerden oluşmuş.” cümlesi __öznel__ anlatımdır.

• ”Yağmur sabaha kadar yağarsa göl taşar.” cümlesinde __koşul-sonuç__ anlamı vardır.

• “Şiir, en eski dönemlerden beri insanın ruhunu ayna gibi yansıtmıştır.” cümlesinde şiir __aynaya__ benzetilmiştir.

• “Saygı kelimesi say-gı şeklinde hecelerine ayrılır.” cümlesinde kısa çizgi __kelimeyi hecelerine ayırmak__ amacıyla kullanılmıştır.


Ç. Aşağıdaki 1, 2, 3 ve 4. soruları verilen paragrafa göre cevaplayınız.

1. Paragrafın konusu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) Martıların Kız Kulesi’ni ne amaçla kullandıkları 

2. Paragraftan yola çıkarak verilenlerden hangisi doğrudur?
Cevap: C) Kız Kulesi deniz feneri olarak yapılmıştır.

3. Paragrafta geçen “inşa etmek” kelimesi yerine aşağıdakilerden hangisi kullanılabilir?
Cevap: B) Yapmak

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 Anıttepe Yayıncılık

4. Paragrafın başlığı aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Cevap: C) Martılar ve Kız Kulesi 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalı virgül doğru kullanılmıştır?
Cevap: B) Yazdığım şiirleri, öyküleri kitaplaştırmak isterdim; sonunda başardım. 

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yay ayraçla belirtilen yere farklı bir noktalama işareti konur?
Cevap: C) Kes artık gürültüyü ( ) 


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 132-133-134 Cevapları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. Tema Değerlendirme Çalışmaları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu