5. Sınıf Sosyal Bilgiler

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 166-167. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

5.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 166-167. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 6. Ünite Kendimi Değerlendiriyorum konusunun bulunduğu 5. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı sayfa 166-167 cevapları konusunu paylaştık. 6. Ünite Kendimi Değerlendiriyorum konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 166-167. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 166-167. Cevapları 6. Ünite Kendimi Değerlendiriyorum


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 166 MEB Yayınları

A. Aşağıdaki cümlelerin başına cümlede verilen ifadeler doğruysa “D”, yanlışsa “Y” yazınız. Yanlış olan cümlelerin doğrularını altlarına yazınız.
Cevap:

(D) 1. Toplumsal ihtiyaçları karşılamak devletin sorumluluklarındandır.
(Y) 2. Güvenliğimizi sağlayan emniyet güçleri Adalet Bakanlığına bağlıdır.
→Güvenliğimizi sağlayan emniyet güçleri İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

(D) 3. Sivil toplum kuruluşları gönüllü kişilerin desteğiyle birçok insana yardım ederler.
(D) 4. TEMA doğal varlıkları koruma ve ağaçlandırma çalışmaları yapar.
(Y) 5. Kaymakamlar il ve ilçe belediyelerini yöneten görevlilerdir.
→Kaymakamlar ilçe belediyelerini yöneten görevlilerdir.

(D) 6. Muhtarlar yerel seçimlerde halkın oylarıyla seçilirler.
(Y) 7. Muhtarlar parklar yaparak yeşil alanları artırmaya çalışırlar.
→ Muhtarlar sadece mahalle yönetiminde bulunurlar. 

(D) 8. Temel hak ve özgürlüklerimiz anayasamızda yer almaktadır.
(Y) 9. 22 yaşına geldiğimizde genel ve yerel seçimlerde oy kullanabileceğiz.
→ 18 yaşına geldiğimizde genel ve yerel seçimlerde oy kullanabileceğiz.

(D) 10. Ay yıldızlı bayrağımız Asya Hun Devleti döneminden itibaren kullanılmaktadır.


B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere ilgili kelimeleri yazınız.
Cevap:

1. Hastalandığımızda sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere gideriz.

2. Eğitim aldığımız okullar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak hizmet verirler.

3. Yaşadığımız ili yöneten vali, ilin en yetkili yöneticisidir.

4. İlçe Emniyet Müdürlüğü kaymakamlık kurumuna bağlıdır.

5. Mahalleye yeni taşınan kişilerin kayıt işlemlerini muhtar yapar.

6. Okulda yapılan seçimlerde oy kullanmak bizim katılım hakkımızdır.

7. Bizimle ilgili konularda fikirlerimizi söylememiz düşünce özgürlüğümüzdür.

8. Türk Bayrağı milli egemenlik ve bağımsızlık sembollerimizdendir.

9. TBMM Mehmet Âkif’in şiirini millî marş olarak kabul etmiştir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 MEB Yayınları

C. Aşağıdaki toplumsal ihtiyaçların numaralarını ilgili oldukları kurumun başındaki parantezin içine yazınız.
Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 MEB Yayınları


D. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. (…) Yukarıda toplumsal ihtiyaçlar ile bu ihtiyaçları karşılayan kurumlar eşleştirilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: C) III

2. (…) Yukarıdaki haberde valinin hangi alandaki çalışmalara destek verdiği yer almaktadır?
Cevap:  B) Ekonomi

3. Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum kuruluşlarının özelliklerinden biri değildir?
Cevap:  A) Bakanlıklara bağlı çalışırlar.

4. (…) Kendisi hakkında bilgi veren bu görevli aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Belediye başkanı

5. Yukarıdaki şiirde şair bağımsızlık sembollerimizin hangisinden söz etmektedir?
Cevap: B) Bayrak

6. Yerel ve genel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına giden bir kişi, aşağıdaki haklardan hangisini kullanmış olur?
Cevap: D) Katılım


E. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Çevrenizdeki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına örnek veriniz.
Cevap:

⇒ T.C. Sağlık Bakanlığı
⇒ T.C. Milli Eğitim Bakanlığı
⇒ T.C Emniyet Genel Müdürlüğü
⇒ TEMA
⇒ Kızılay

2. Yaşadığınız yerin yönetiminden kim ya da kimler sorumludur? Bu kişinin görevlerine örnek veriniz.
Cevap: Yaşadığım yerden vali ve kaymakam sorumludur. Bunlar il ve ilçelerin ekonomisini kalkındırmada, şehri düzenli hale getirmek, şehri yenilemek için çalışmalar yapmak, hizmet sektörlerinin denetimini yapmak.

3. Katılım hakkı ve düşünce özgürlüğünü büyüdüğünüzde nasıl kullanacaksınız? Örnek veriniz.
Cevap: Katılım hakkımı milletvekili olmak, derneklere üye olma, cumhurbaşkanı olma gibi yerlerde kullanabileceğim. BU yerlerde fikirlerimi belirterek düşünce özgürlüğümü kullanmış olurum.

4. Millî egemenlik ve bağımsızlık sembolleri bizler için neden değerlidir? Açıklayınız.
Cevap: Atalarımız onlar uğruna vatanı korumuşlar ve canlarını vermişlerdir. Bundan dolayı değerlidir. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu