5. Sınıf Fen Bilimleri

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 202-203-204-205. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

5.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 202-203-204-205. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencileri için en çok ihtiyaç duyabilecek konular arasında bulunan ve içerisinde 5. Ünite Değerlendirme Soruları konusunun bulunduğu 5. sınıf fen bilimleri ders kitabı sayfa 202-203-204-205 cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 202-203-204-205. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 202-203-204-205. Cevapları 5. Ünite Değerlendirme Soruları


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202 MEB Yayınları

Sınavlarda Çıkmış Sorular

1. Şekildeki N, yansıtıcı normali olduğuna göre yansıyan ışın ile yüzeyin normali arasındaki açı kaç derecedir?
Cevap: B) 60

2. Buna göre I, II ve III ile gösterilen maddeler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Cevap: A)

3. Buna göre gelen ışın aşağıdakilerin hangisindeki gibi olur?
Cevap: C)

4. Buna göre hangi öğrencilerin çizimleri doğrudur?
Cevap: A)Yalnız Ayşe’nin

5. Buna göre hangi öğrencilerin ifadeleri doğrudur?
Cevap: A) Yalnız Ayşe


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 MEB Yayınları

A- Aşağıda verilen kelimeleri kullanarak boşlukları uygun şekilde doldurunuz.
Cevap:

1. Işık kaynağından ışığın izlediği yolu gösteren çizgilere ışın denir.
2. Işık kaynağından çıkan ışınların bir yüzeye çarptığında geldiği ortama geri dönmesine ışığın yansıması denir.
3. Gözlük camı saydam maddelere örnektir.
4. Işığı kısmen geçiren maddelere yarı saydam maddeler denir.
5. Gelen ışın, yansıyan ışın ve  normal aynı düzlemdedir.
6. Pürüzlü yüzeylerde dağınık yansıma, pürüzsüz yüzeylerde düzgün yansıma olayı görülür.
7. Düzgün yansımada gelme açısı ve yansıma açısı birbirine eşittir.
8. Işık ışınları opak cisimlerden geçemez. Bu cisimleretahta örnek verilebilir.
9. Bir cismin gölgesinin boyu ışık kaynağı ve opak cisim arasındaki uzaklığa bağlıdır


B- Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin altındaki boşluğa doğrusunu yazınız.
Cevap:

(D) Işık doğrusal yolla yayılmasaydı gölge oluşmazdı.
(D) Gölgenin şekli cismin şekline benzer.
(Y) Bir cismin gölgesi cisim ekrana yaklaştığında büyür
→ Bir cismin gölgesi cisim ekrana yaklaştığında küçülür.
(Y) Bulut, buğulu cam ve sis opak maddelerdir.
→ Bulut, buğulu cam ve sis yarı saydam maddelerdir.
(D) Kalınlığı artırılan camın saydamlığı azalır.
(D) Fotoğraf makinesi, dürbün, televizyon gibi aletlerin yapısında saydam maddeler bulunur.
(Y) Işık bütün maddelerden geçer.
→ Işık yarı saydam ve saydam maddelerden geçer.


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 204 MEB Yayınları

1. Işık ısınları ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
Cevap: C) I ve II

2. Yukarıda verilen maddelerden kaç tanesi yarı saydam maddelere örnektir?
Cevap: D) 2

3. Şekildeki gibi düz aynaya gönderilen bir ışının ayna ile arasındaki açı 55° olduğuna göre bu ışının yansıma açısı kaç derecedir?
Cevap: B) 35°

4. İşlemlerden hangilerini tek başına yaparsa amacına ulaşabilir?
Cevap: C) I ve II

5. ifadelerinden hangileri yanlıştır?
Cevap:  D) I ve III

6. Işık kaynağı ve cisim aşağıdakilerden hangisindeki gibi yerleştirilirse cismin gölgesi daha büyük olur?
Cevap: A


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 205 MEB Yayınları

7. Aşağıda verilen cisimlerden hangisindeki yansıma olayı diğerlerinden farklıdır?
Cevap: C) Ayna

8. Yanan bir mumdan yayılan ışığın izlediği yol aşağıdakilerden hangisinde doğru gösterilmiştir?
Cevap: A)

9. Buna göre, yansıyan ışın ile B aynası arasındaki açı kaç derecedir?
Cevap: A) 25

10. Merve, kurduğu düzeneğin içine aynaları aşağıdakilerden hangisi gibi yerleştirirse amacına ulaşmış olur?
Cevap: A)

11. Yukarıda verilen maddelerin ışığı en az geçirenden ışığı en fazla geçirene doğru sıralaması nasıldır?
Cevap: D) Tuğla – Tül perde – Su

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu