4. Sınıf Türkçe

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 259-260-261. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

4.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 259-260-261. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 8. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları konusunun bulunduğu 4. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 259-260-261 cevapları konusunu paylaştık. 8. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları içerisinde gözlemlediğiniz eksik veya hatalı kısımları yorumlar üzerinden yazarak bildirebilirsiniz.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 259-260-261. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 251-252-253-254-255-256-257. Cevapları 8. Tema Değerlendirme Çalışmaları


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 260 MEB Yayınları

(1, 2, 3, 4 ve 5. soruları metne göre cevaplayınız.)

1. Çini nedir?
Cevap: Osmanlıdan günümüze kadar gelmiş Türk sanatıdır.


2. Çini sıklıkla nerelerde kullanılır?
Cevap: İç ve dış mimari süslemelerinde sıklıkla kullanılmıştır.


3. Çini nasıl yapılır?
Cevap: Seramik hamuruna şekil verildikten sonra kurutularak astarlanır. Yüksek derecedeki fırında pişirilen objeler, zımpara ile pürüzsüz hale getirilir. Desen, kömür tozu yardımıyla çini yüzeyine aktarılır, boyanarak renklendirilir. Parlak olması için sır denilen
maddeyle kaplanır. Fırında ikinci kez pişirilmesiyle hazır hale gelir.


4. Çini sanatının Osmanlı tarihindeki yeri nedir ?
Cevap: Osmanlının geleneksel sanatı olduğundan camilerde, türbelerde, saraylarda, hamamlarda ve daha bir çok yerde çini sanatını görmek mümkündür.


5. Ülkemizde çinicilik bakımından en üst eser hangisidir?
Cevap: Ülkemizde çinicilik bakımından en üst eser Mimar Sinan’ın inşa ettiği Rüstem Paşa Camii’dir. Osmanlı’nın çiniciliğinin en üst eseri ve en çok çini kullanılan yapısı olarak kabul edilir.


6. Cümleleri anlam özellikleriyle eşleştiriniz.
Cevap: 

(3) “Mimaride kullanılan çiniye “Kaşi”; tabak, kase gibi çini eşyalara da “Evani” adı verilmiştir.

(1) Osmanlı saraylarında Çin porselenlerinin beğenilmesinden dolayı Türklerin ürettiği “Kaşi’ye ‘Çini’ ismi verilmiştir.

(3) Osmanlı tarihinin en gözde sanat dalı olmuştur.

(3) Sinan’ın inşa ettiği Rüstem Paşa Camii, Osmanlı çiniciliğinin en üst eseri ve en çok çini kullanılan yapısıdır.

(2) Çinideki lale desenleri tabağı bir sarmaşık gibi sarmıştı.


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 261 MEB Yayınları

7. Cümlelerde yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretleri koyunuz.
Cevap: 

Orhan Veli ( ( )1914 () 1950( ) ) en önemli şairlerimizdendir (.)
Zıt ( ( )karşıt ( ) ) anlamlı kelimeleri bulduk (.)
Hanife ( ( ) Odaya girerek ( ) ) () Kızım (,) Hanım kızım ()


8. Şiirden hangi çıkarıma ulaşılabilir?
Cevap: c. Benzetme 


9. Altı çizili kelimelerden hangisi gerçek anlamda değildir?
Cevap: a. Eve geç kaldığım için annem bana kırıldı. 


10. “Derin” kelimesi cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?
Cevap: b. Öğle saatlerinde derin bir uykuya daldı. 


11. Cümlelerin hangisinde terim anlamında kullanılan bir kelime yoktur?
Cevap: d. O, benimle konuşunca kalbim yumuşadı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu