4. Sınıf Türkçe

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 190-191-192-193. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

4.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 190-191-192-193. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. sınıf öğrencilerinin ihtiyaç duyacağı konulardan olan ve içerisinde Şiir Şiir Türkiye Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 4. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 190-191-192-193 cevapları konusunu paylaştık. Cevaplar ile ilgili görüş ve önerilerinizi bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 190-191-192-193. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 190-191-192-193. Cevapları Şiir Şiir Türkiye


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190 MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Bir yeri gezerek görerek tanıyıp öğrenmek ile kitaplardan öğrenmek arasında fark nedir?
Cevap: Gezerek tanıyıp öğrenmekte duyu organların tümü kullanılır fakat okuyarak öğrenilmek istendiğinde anlatılan yapı göz önünde canlanmaz.


2. Yaşadığınız yerin tarihi ve doğal güzellikleri hakkında neler biliyorsunuz?
Cevap: Yaşadığım yerde Osmanlıdan, Selçukludan kalma çok kale, cami gibi yapılar, şelaleler, göller gibi doğal güzellikleri vardır.


1. ETKİNLİK:

Görsellerden hareketle izleyeceğiniz filmin konusunu tahmin ediniz.
Cevap: Bence filmin konusu ülkemizin görülmesi gereken şehirleri, yapılar ve doğal güzelliklerini içeriyordur.


2. ETKİNLİK:

Filmi izlerken hoşunuza giden cümleleri not alınız.
Cevap: “Bizi sen sevgisiz, susuz, havasız ve vatansız bırakma Allahım.”


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 MEB Yayınları

3. ETKİNLİK:

a. Film kimler için hazırlanmıştır?
Cevap: Film ülkemizin insanları için hazırlanmıştır.


b. Film hangi amaçla hazırlanmıştır?
Cevap: Film ülkemizin değerini anlamamız için hazırlanmıştır.


4. ETKİNLİK:

Filmin içeriğine uygun farklı başlıklar belirleyiniz.
Cevap: Türkiye’m


5. ETKİNLİK:

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.
Cevap: 

TÜRKÜ
Tahminim: Şarkı türü.

Anlamı: Yazanı belli olmayan, acıları ve sevinçleri anlatan şarkı türü.
Cümlem: Aşık Veysel’in söylediği türküler içimi takıyor.


MEMLEKET
Tahminim: Doğup büyüdüğümüz yer.

Anlamı: Yurt, ülke
Cümlem: Memleketimi çok seviyorum.


YAYLA
Tahminim: Yeşil alanı bol olan yer.

Anlamı: Serin, yeşilliği ve suyu bol, genellikle yazları kalınan yer.
Cümlem: Bütün yazı yaylada geçirdik.


ŞAFAK
Tahminim: Sabah vakti

Anlamı: Güneşin doğumundan önce beliren aydınlık.
Cümlem: Şafak atmadan eve yetişiriz.


ZILGIT
Tahminim: Dil ile çıkarılan ses.

Anlamı: Dilin ağız içinde hareket ettirerek çıkarılan ses.
Cümlem: Düğündeki zılgıtlar bitmek bilmedi.


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 192 MEB Yayınları

6. ETKİNLİK:

Soruları filme göre cevaplayınız.

1. Şair, şiirinde vatanına nasıl hitap ediyor?
Cevap: Vatana övgüler yağdırarak hitap ediyor.


2. Şair, şiirinde vatanı neye benzetmiştir?
Cevap: ”Dört nala gelip uzak Asya’dan Akdeniz’e bir kısrak başı” benzetmesini yapmıştır. 


3. Şair, “Benim yüreğimde boylu boyunca memleketim var.” sözüyle ne demek istemiştir?
Cevap: Memleketine olan sevgisinin büyüklüğünden bahsetmiştir.


4. Filmde hangi gelenek ve göreneklerimiz tanıtılmaktadır?
Cevap: Filmde ezanlarımız,
düğünlerimiz, zılgıt, ateşten atlama gelenek-göreneklerimiz tanıtılmıştır.


5. Filmde hangi ata sporumuz tanıtılmıştır?
Cevap: Cirit tanıtılmıştır.


6. Filmde hangi şehirler geçiyor?
Cevap: Karadeniz, Mardin, Kars, Edirne, Gaziantep, Şanlıurfa ve İstanbul geçiyor.


7. ETKİNLİK:

Filmin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.
Cevap: 

Filmin konusunu: Türkiye’de olan güzellikler
Filmin ana fikri: Memleketimiz her yönüyle güzel bir yerdir ve insanları da yaşadığı kesime benzemektedir.


8. ETKİNLİK:

Filmle ilgili görüşlerinizi ifade ediniz.
Cevap: Filmde memleketimiz, gelenek ve göreneklerimiz çok güzel bir şekilde anlatılmıştır.


9. ETKİNLİK:

Filmde görüntüler ve şiir birbiriyle tutarlı mı?
Cevap: Filmde görüntüler ve şiir birbiriyle tutarlıdır. Anlatılan bir çok yer ve geleneklerimiz gösterilmiştir.


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 193 MEB Yayınları

11. ETKİNLİK:

Cümlelerde koyu yazılı kelimelerin Türkçe karşılıklarını yazınız.
Cevap: 

Arkadaşına bay bay diyerek gitti. → Güle güle, görüşürüz anlamında kullanılmıştır.
Hediyen için çok mersi.→ Teşekkür etme anlamı ile kullanılmaktadır.


GELECEK DERSE HAZIRLIK

Prospektüs nedir? Bilgi edininiz.
Cevap: Bir maddenin, aracın veya aletin nasıl kullanılacağı, nasıl kaldırılacağı, yan etkileri, içinde bulunan maddeler ve ne için kullanıldığı gibi önemli bilgilere yer veren kağıt, kitapçıktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu