Betül

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 125-126-127-128-129-130-131. Sayfa Cevapları Özgün Yayınları

Bu konu Betül tarafından 2 ay önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Betül
Betül
SÜPER MODERATÖR
Üyelik Zamanı: 4 ay önce
Konu Sayısı: 120
Yanıt Sayısı: 0
Güncelleme: 3 Aralık 2021, 16:02

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 125-126-127-128-129-130-131. Sayfa Cevapları Özgün Yayınları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konu olan 4.sınıf türkçe ders kitabı 125-126-127-128-129-130-131 cevapları konusunu paylaşmış bulunuyoruz. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 125-126-127-128-129-130-131. Cevapları Padişahın Ebrusu


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 125  Özgün Yayınları

1. Ebru sanatına ait derlediğiniz, öğretmeninizin uygun gördüğü görselleri sınıf panosuna asıp arkadaşlarınızla inceleyiniz. Ebru sanatı hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Özel boyaları olan, farklı farklı desenlerin uygulanabilmesi için farklı teknikleri olan, ruh haline göre yapılan bir sanattır.Ebru sanatı insanı rahatlatan, dinginlik veren bir sanattır.

2. Başlığından ve görsellerinden hareketle okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.
Cevap:  Padişahın ferman okutarak kendisi için ebru yapılmasını istemesi metnin konusu olabilir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127  Özgün Yayınları

Metinden geçen ve aşağıda anlamları verilen kelimeleri noktalı yerlere yazınız.
Cevap: 

..EBRU….: Kitre, kola gibi yapıştırıcılarla yoğunlaştırılmış su üzerine boya damlatılarak yapılan ve kâğıda geçirilen süs.

..ŞEHZADE…..: Padişahların ve oğullarının erkek çocuklarına verilen san.

..ANNE…..: Çocuğu olan kadın, anne.

..FERMAN…..: Padişahın verdiği, uyulması gerekli hükümleri taşıyan yazılı buyruk.


Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Padişah neden dertliymiş?
Cevap: Padişah sahtekarların kendisi adına ferman yazıp milleti dolandırmasın dan dertliymiş.

2. Padişah köşkte ne görmüş?
Cevap: Padişah köşkte Valide Sultan ve çocuğunu ebru yaparken  görmüş.

3. Padişaha aynı ebrudan tekrar yapılamayacağını kimler söylemiş?
Cevap: Padişaha aynı ebrudan tekrar yapılamayacağını Valide Sultan, şehzade ve hocası söylemiştir.

4. Aynı ebrudan tekrar neden yapılamazmış?
Cevap: Aynı ebrudan tekrar yapılamaz çünkü ebru sanatında aynı ebrudan tekrardan yapılması imkansızdır.

5. Padişah, fermanlarının taklit edilmemesi için nasıl bir çözüm bulmuş?
Cevap: Padişah fermanlarının taklit edilmemesi için fermanlarını kendi yaptığı ebruların üstüne yazmıştır.

6. Padişahın fermanlarını taklit etmeye çalışan sahtekârlara ne olmuş?
Cevap: Padişahın fermanlarını taklit etmeye çalışan sahtekarlar ebru yapmaya çalışırken hırsızlığı ve sahtekarlığı bırakmışlardır.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128  Özgün Yayınları

1. Soru: Sahtekarlar halkı nasıl dolandırmışlardır?
Cevap: Sahtekarlar halkı padişahın yazdığı gibi kendi kendilerine ferman yazarak dolandırmışlardır.

2. Soru: Padişah köşkü neden yaptırmıştır?
Cevap: Ebru ustası rahat rahat çalışsın diye padişah bu köşkü yaptırmıştır.

3. Soru:Ebru sanatı ustası,  Valide Sultan ve şehzade neden şaşırmışlardır?
Cevap: Karşılarında Padişahı görünce şaşırmışlardır.


Metnin türünü; serim, düğüm ve çözüm bölümlerinde anlatılanları kendi cümlelerinizle aşağıya yazınız.
Cevap: 

Metnin türü: Masal

Serim bölümü: Serim bölümünde  Padişahın derdinin olduğunu, sahtekarların milleti dolandırdığını anlatmıştır.

Düğüm bölümü:  Düğüm bölümünde Padişah köşke gider ve ebru sanatıyla tanışır.

Çözüm bölümü: Çözüm bölümünde Padişah derdinin çaresini bulmuştur ve sahtekarların önünü kesmiştir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129  Özgün Yayınları

Aşağıya, metnin içeriğine uygun iki farklı başlık yazınız.
Cevap:

SAHTEKARLAR DİZE GELDİ
PADİŞAHIN EBRUSU


Metnin ana düşüncesini ve konusunu aşağıya yazınız.
Cevap:

Metnin ana düşüncesi: Metinin ana düşüncesi ebru sanatının eşsizliği, insana olan katkıları ve güzellikleridir.

Metnin konusu:  Metnin konusu Padişahın ebru sanatıyla tanışıp derdine derman bulmasıdır.


a. Defterinize ebru sanatıyla ilgili bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınızda konuyla ilgili duygu ve düşüncelerinize de yer veriniz. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık yazmayı unutmayınız.
Cevap:

EBRU SANATI 

Ebru sanatı özel fırçaları ve boyaları olan bir tür süsleme sanatıdır.Sanatçının hislerini yansıtır.Çok farklı teknikleri vardır. Ebru sanatını öğrenebileceğiniz bir çok kurs vardır. Ebru sanatını evinizde yapacaksanız uygun bir ortam oluşturmanız gerekir.Oda sıcaklığının 20-21 derece arasında olması gerekmektedir.Renkleri ayırt edebileceğiniz bir ışık ortamının olması gerekiyor. 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130  Özgün Yayınları

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerden gerçek anlamlı olanların başına “G”, mecaz anlamlı olanların başına “M”, terim anlamlı olanların başına “T” yazınız.
Cevap: 

(..T…) Resim dersi için palet aldık.

(..G…) Uyanınca perdeleri açtım.

(..M..) Bu olayda onun parmağı olabilir.

(…T..) Gösteri için kostümlerimizi giyinelim.

(..M…) Cesaretini kırmadan konuşmalısın.


a. Günlük tutma ve tutmama nedenlerinizle ilgili arkadaşlarınızla konuşunuz
Cevap: Günlük tutmak insanın gün içinde yaşadıkları şeyleri gözden geçirmesini sağlar. İlerde açıp baktığında yaptığın bir hatayı gördüğünde aklına gelecek ve bir daha yapmamaya çalışacaksın. Bence bu yüzden her insan günlük tutmalıdır.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131  Özgün Yayınları

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin eş ve zıt anlamlılarını yazınız.
Cevap: 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131  Özgün Yayınları

Aşağıda verilen bir kuru boya takımına ait ürün etiketini inceleyiniz. Bu takımdaki boya kalemlerinin özellikleri hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap: Boya takımını korumak için bütün öneriler etikette verilmiştir. Boya takımını koruyabilmek için bir kutuda saklamalı, darbelerden sakınmalı, nemden ve sıcaktan uzak tutmalı kullanımına uygun yerlerde kullanmalıymışız.


Sonraki Derse Hazırlık

1. Farklı oyun ve masal tekerlemeleri hakkında dergilerden, kitaplardan ve internetten araştırma yapınız.
Cevap: Evvel zaman içinde, bir varmış bir yokmuş, masal masal mat atar, harda hurda eşşeği yedirdik kurda gibi tekerlemelerimiz vardır.


4.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 125-126-127-128-129-130-131. Sayfa, Padişahın Ebrusu Metni Cevapları içerisinde eksik veyahut hatalı bir durumla karşılaşmanız durumunda bunu bizlere yorumlardan yazabilirsiniz.

Konuya Bir Cevap Yazın

2021-2022 Ders ve Çalışma Kitapları TIKLA!
  • 4 Kayıtlı Üye
  • 397 Konu
  • 119 Cevap
  • Son Üye: Enes Bakır