Betül

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 105-106-107-108-109-110. Sayfa Cevapları Özgün Yayınları

Bu konu Betül tarafından 1 hafta önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Betül
Betül
SÜPER MODERATÖR
Üyelik Zamanı: 2 ay önce
Konu Sayısı: 86
Yanıt Sayısı: 0
Güncelleme: 18 Kasım 2021, 1:45

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 105-106-107-108-109-110. Cevapları Dimyat’a Pirince Giderken  Evdeki  Bulgurdan Olmak


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105 Özgün Yayınları

1.“Altın Yumurtlayan Tavuk” masalından çıkardığınız dersi arkadaşlarınıza açıklayınız.
Cevap:  Aç gözlü bir insan olursan elindekinden de olursun.

2.Daha fazlasını istediğiniz için elinizdekini kaybettiğiniz oldu mu? Anlatınız.
Cevap: Evet oldu. Saçlarımın çoğalması için  zeytinyağı kullandım ve saçlarım döküldü.

3.Başlığından ve görsellerinden hareketle okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.
Cevap: Metnin konusu  bulgurdan gelir sağlayan bir kişinin pirinçten gelir sağlamaya çalışırken bulgurlardan olduğu olabilir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Özgün Yayınları

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin ve kelime gruplarının anlamını önce tahmin ediniz. Sonra bu kelimelerin anlamını sözlükten bulup yazınız ve bunları anlamına uygun olarak birer cümlede kullanınız. Cümlelerinizi aşağıya yazınız.
Cevap:

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Özgün Yayınları

a. “Şapkasını dizlerine vurarak dövünmek” kelime grubundan ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Pişmanlıktan kendini yerden yere vurmak , kendini yıpratmak bunları anlıyorum.

b. “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak” deyiminin anlamını sözlükten bulup aşağıya yazınız. Başınıza böyle bir durum geldi mi? Anlatınız.
Cevap: Daha iyisini elde edeyim derken elindekini de kaybetmek. Evet geldi arkadaşım sen bana 5 tl ver ben sana 10 tl verecem dedi ve paramı hiç vermedi.

c. “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak” deyiminin, metne nasıl bir anlam kattığını açıklayınız.
Cevap: “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak’deyimi metini güçlendirmiştir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Özgün Yayınları

Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Recep Ağa geçimini sağlayacak kazancı nasıl elde edermiş?
Cevap: İlk başlarda bulgurdan kazanç elde ederken sonradan pirinçten gelir elde etmiş.

2. Recep Ağa’nın kazancını değiştiren ne olmuş?
Cevap: Bulgurdan sıkılan halk pirince önem verir olmuş ve Recap Ağa bunu görünce pirinç satmaya karar vermiş.

3. Pirinç hangi ülkenin, hangi şehrinden getiriliyormuş?
Cevap: Pirinç Mısırın Dimyat şehrinden getiriliyormuş.

4. İkinci gidişinde Dimyat’tan aldığı pirinçleri gemiye yükledikten sonra Recep Ağa’nın başına ne gelmiş?
Cevap: Korsanlar mallarına el koymuşlardır ve insanları serbest bırakmışlardır.

5. Recep Ağa, hikâyenin sonunda nasıl bir öz eleştiri yapmış?
Cevap: Recep Ağa hikayenin sonunda pişmanlığını dile getirip dimyata pirinç almaya giderken evdeki pirinçten oldum diyerek dövünmüştür.

Metinde geçen mecaz anlamlı kelime ve kelime gruplarının altını çiziniz. Bu kelimeleri ve kelime gruplarını kullanarak aşağıdaki örneğe benzer cümleler yazınız.
Cevap: 
Ticaret yapan amcam  fiyatları aşağıya çekerek eşyaların çoğunu elden çıkardı.
Kazanç kapın nerede ise oraya ayak uydurmak zorunda kalırsın .
Gün gelir devran döner elbet yaşatan yaşattığını yaşar.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Özgün Yayınları

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin zıt anlamlılarını karşılarına yazınız.

büyük: küçük
iyi: kötü
pahalı: ucuz
yeni: eski
erken: geç
başlamak: bitirmek 
cesaret: korkaklık
kolay: zor
kazanmak: kaybetmek 

Aşağıdaki cümleleri, metinle ilgili çıkarımlarınıza uygun olarak tamamlayınız.

Recep Ağa’nın kazancı azaldı. Çünkü. ….köydekiler daha çok pirinç yemeye başladılar…..

Recep Ağa, tarladaki buğdayı tüccara ucuz pahalı demeden erkenden sattı. Çünkü ….Dimyata pirinç satın almaya gitti…..

Recep Ağa bütün parasını kaybetti. Çünkü …..Dimyattan pirinç getirirken korsanlar mallarına el koydular….

Recep Ağa kasabaya döndüğünde yolun iki yanındaki buğday tarlalarını görünce kötü oldu. Çünkü………. buğdayları başındayken ucuza satmıştı……

Recep Ağa, “Altın Yumurtlayan Tavuk” masalındaki adama benzer. Çünkü…azla yetinmeyip  çoğa göz koymuşlar ve sonunda elindekilerden de olmuşlardır.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Özgün Yayınları

Aşağıdaki paragrafta kutucukların içine uygun noktalama işaretlerini yerleştiriniz.
Cevap:
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Özgün Yayınları (1)

Aşağıdaki açıklamaları okuyunuz. Bu açıklamalara göre metnin serim, düğüm ve çözüm bölümlerinde neler anlatıldığını kısaca yazınız.
Cevap:

Serim: Hikâyede anlatılacak olayın ortaya konulduğu bölümdür.
Serim bölümünde Recep Ağanın ne iş yaptığından, nelerden kazanç sağladığından  bahsedilmiştir.

Düğüm: Ortaya konulan olayın açıldığı, okuyucuyu meraklandıracak şekilde geliştirildiği bölümdür.
Düğüm bölümünde bulgurları satıp pirinç işine koyulduğundan ve gelir elde ettiğinden bahsedilmiştir.

Çözüm: Hikâyedeki olayın düğümünün çözüldüğü, bütün sorunların cevaplandığı bölümdür.
Çözüm bölümünde pirinçleri korsana kaptırdığından ve elindeki tüm gelirden olduğundan bahsedilmiştir.


Ülkemizi yurt dışında temsil eden bir bilim insanının çalışmaları hakkında araştırma yapınız.
Cevap:
Oktay Sinanoğlu 
-Kimya
-Moleküler
-Biyofizik
-Biyokimya
-Matematik

Konuya Bir Cevap Yazın

2021-2022 Ders ve Çalışma Kitapları TIKLA!
  • 4 Kayıtlı Üye
  • 362 Konu
  • 116 Cevap
  • Son Üye: Enes Bakır
Kitap Cevapları